PRE- & POSTNATALE KINESITHERAPIE

Pré-postnatale Kinesitherapie

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling is het lichaam uit conditie en uit balans. Postnatale kinesitherapie helpt je lichaam opnieuw te versterken na de zwangerschap. Het brengt je lichaam terug in vorm en het zorgt dat je spieren terug in conditie raken. Het heeft ook een preventief effect op incontinentie en voorkomt het verzakken van de blaas. De postnatale kinesitherapie bestaat uit 2 grote delen.

Manuele Therapie

Het eerste en zeer belangrijke deel is de bewustwording en het versterken van de bekkenbodemspieren. Een bevalling vergt veel van de bekkenbodem, wat op korte maar ook op veel langere termijn kan leiden tot incontinentie. Door deze spieren te trainen, wordt het risico op incontinentie na de bevalling kleiner.

Het tweede deel concentreert zich meer op de buik-, been-, rug- en bekkengordelspieren. Zo bekomt men een goede stabiliteit en houding van het lichaam en verbetert de conditie van het hele lichaam. Postnatale kinesitherapie wordt best pas een aantal weken na de bevalling gestart. Voor een klassieke bevalling is dit ten vroegste 6 weken na de bevalling en voor een keizersnede ten vroegste 8 weken na de bevalling.