MANUELE THERAPIE

Wat is een manueel therapeut?

Een manueel therapeut is een arts of een kinesitherapeut, die zich na zijn basisopleiding bijgeschoold heeft tot manueel therapeut via een erkende opleiding (IFOMT).

In onze praktijk worden hoofdzakelijk de “algemene” kinesitherapeutische behandelingen aangevuld met een aantal manueel therapeutische behandelingstechnieken ter optimalisatie van de individuele behandelingsdoelstellingen.

Manuele Therapie

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie beoogt het opheffen van functiestoornissen binnen het geheel van gewrichten, spieren, ligamentaire banden en gewrichtskapsels om zodoende de mobiliteit, spierfunctie en coördinatie te normaliseren.

Enerzijds via het aanwenden van zachte technieken, zoals tracties en weke delen technieken (Ledermanntechnieken) en anderzijds door specifieke gelokaliseerde “high velocity” bewegingen ter hoogte van de gewrichten, de zogenaamde manipulaties.

  • Tracties, het zachtjes uit elkaar brengen van de gewrichtsoppervlakten, en weke delen technieken, bvb. het op rek brengen van spieren, zijn vooral geïndiceerd in acute fases om een eerste ontspanning van de weefsels te bereiken.
  • Manipulaties worden toegepast zowel aan “grote” gewrichten zoals heup en knie maar ook aan kleinere gewrichten zoals deze in de wervelkolom. Vaak gaan manipulaties gepaard met een “klikkend” geluid. In de volksmond spreekt men dan van “kraken”. Hoe ruw dit ook mag klinken, in de praktijk zijn dit precieze gelokaliseerde mobilisaties waarbij het weefsel zo weinig mogelijk belast wordt.

Door het juist afstemmen van de technieken aan de noden van de patiënt op dat moment wordt naast een grotere beweeglijkheid ook een betere ontspanning bereikt, verbetert de doorbloeding en wordt een functieverbetering in verdere ketens van gewrichten in gang gezet. Aandacht voor de houding, preventie en verdere oefentherapie horen uiteraard ook bij een totale behandeling.