DRY NEEDLING

Myofasciale Therapie/Dry Needling

Myofasciale pijn is pijn die ontstaat door het foutief functioneren van de spieren. In deze spieren ontwikkelen zich pijnpunten, triggerpunten genoemd. Deze veroorzaken pijn met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone.

Via een goede anamnese en klinisch onderzoek kunnen deze oorzakelijke pijnpunten opgespoord en bestreden worden met specifieke behandelingstechnieken zoals dry needling, compressietechnieken, stretching, warmte… De anamnese is van groot belang waarbij we navraag doen naar de activiteiten van de patiënt alsook de voorgeschiedenis (val, ongeval, blessures…). Dit zijn elementen die het normale spierevenwicht kunnen verstoren. Daarbij kunnen ook gerekend worden, een beenlengteverschil, scoliose, gewrichtsaandoeningen, emotionele en stressfactoren, inwendige aandoeningen, koude …

Het is zo dat een triggerpunt (TP) zich meestal niet bevindt op de plaats waar de patiënt pijn aangeeft. Zo kan pijn aan de elleboog veroorzaakt worden door een TP in de schouder, bv. door een overbelasting, of door de ontwikkeling van een TP in een spier op het schouderblad. Zo kunnen we een verklaring vinden in het feit dat sommige vermeende tennisellebogen niet reageren op lokale therapie aan de elleboog of op infiltraties op de pijnlijke plaats. De oorzaak van de pijn moet soms gezocht worden op een andere plaats.

Manuele Therapie
Manuele Therapie

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een verkrampte plaats in een spier dat naast een lokale drukpijn ook vaak typische uitstralingspijn in een bepaalde zone veroorzaakt.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

Pijn en stijfheid lokaal in de spier en ook gerefereerde pijn of bewegingsbeperkingen in bijhorende gewrichten.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan:

  • Statiekafwijkingen aangeboren (bv. scoliose) of verworven (bv. ontstaan na een botbreuk)
  • Overbelasting: bv. bij langdurig gebruik van de computer of in kader van sportletsels
  • Verkramping van spierweefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
  • Koude
  • Psychologische factoren zoals stress en depressie
  • Vermoeidheid
  • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak of handtas

Wat is nu juist Dry Needling?

Dry Needling is een onderdeel van Myofasciale Therapie, een nieuwe behandelmethode van de kinesitherapeut / manueel therapeut. Bij deze techniek worden spieren aangeprikt zodat deze snel en langdurig ontspannen. Dry Needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur

Bij klassieke acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden gedurende langere tijd in het lichaam gezet.

Dry Needling gebruikt eenzelfde soort naald, waarmee kortdurend een zogenaamd ‘triggerpoint’ in de spier wordt geprikkeld. Het gaat niet om een ‘energetisch’ behandeling zoals bij acupunctuur wel het geval is.